Zoek op nummer

Een telefoonnummer opzoeken kan door gebruik te maken van informatie zoals een naam, adres en plaats. Dat geldt natuurlijk ook als je op zoek gaat naar een telefoonnummer van een bedrijf. Als je deze informatie niet hebt, maar wel beschikking hebt over een telefoonnummer, dan kun je ook op zoek gaan naar de informatie die daarbij hoort. Dat kan door gebruik te maken van de nummerzoeker. Met de nummerzoeker kun je aan de hand van het telefoonnummer de bijbehorende naam en andere gegevens proberen te vinden. Dat kan van pas komen als je bijvoorbeeld gebeld bent door een onbekend telefoonnummer en wilt weten van wie het telefoontje afkomstig is.

 

Vast en mobiel

Het zoeken aan de hand van een telefoonnummer kan gedaan worden aan de hand van mobiele telefoonnummers en vaste telefoonnummers. Daarbij moet wel gesteld worden dat het zoeken naar een vaste aansluiting vaak betere resultaten oplevert. Dat komt doordat vaste telefoonnummers vaker geregistreerd staan in bijvoorbeeld de telefoongids. Mobiele telefoonnummers die door bedrijven gebruikt worden kunnen ook vaak eenvoudig gevonden worden. Een mobiel nummer van een consument is vaak moeilijker te achterhalen. Dat komt door de strenge regels en wetten die er gelden omtrent privacy.

Wat verteld een telefoonnummer?

Een telefoonnummer kan van zichzelf al veel informatie prijsgeven. Je kunt natuurlijk direct al zien of er gebeld is met een vast telefoonnummer of een mobiel telefoonnummer. Zowel vaste nummers als mobiele nummers zijn in Nederland opgebouwd uit 10 getallen. Een mobiel nummer bestaat uit de cijfers 0 en 6 die gevolgd worden door 8 willekeurige getallen in een willekeurige volgorde. Hierdoor heeft elk mobiel nummer een andere volgorde en is elk nummer uniek. Dat geldt ook voor de abonneenummers van een vast telefoonnummer. Het abonneenummer is het laatste deel van een vast telefoonnummer. Dit deel staat na het netnummer waarmee vaak de regio wordt aangeduid.

 

Netnummer + abonneenummer

Het netnummer is in Nederland een reeks met getallen. Er zijn twee soorten met kengetallen. Dit zijn de kengetallen die gebruikt worden voor zakelijke diensten zoals bedrijven en informatielijnen of kengetallen die gebonden zijn aan een regio. Een kengetal voor een regio bestaat uit 3 of 4 cijfers waarbij grotere regio’s 3 cijfers gebruiken. Dat is gedaan zodat er meerdere abonneenummers van 7 cijfers uitgegeven kunnen worden. Het abonneenummer van een kleiner gebied heeft 6 getallen. Aan de hand van het netnummer kun je dus al vaak zien waarvandaan er gebeld wordt.

 

Handig om te weten

Als er binnen dezelfde regio gebeld wordt van een vast telefoonnummer naar een ander vast nummer, dan hoeft het netnummer niet gebruikt te worden. Je kunt dan alleen het abonneenummer van de betreffende aansluiting gebruiken. Wordt er internationaal gebeld, dan moet er nog een landnummer voor het telefoonnummer staan. Dat geldt zowel voor mobiele telefoonnummers als ook voor vaste telefoonnummers. Het landnummer bestaat uit 4 tot 6 getallen die de zonde op de wereld en het specifieke land aanduiden. Dit nummer komt in plaats van de eerste 0 van een telefoonnummer.