Nummer Zoeken

Een telefoonnummer opzoeken kan als je beschikking hebt over een naam en andere gegevens van iemand zoals het adres en bijvoorbeeld de woonplaats. Als je alleen beschikking hebt over een telefoonnummer, dan kun je aan de hand van die informatie ook op zoek gaan naar gegevens. Dat kan door gebruik te maken van een nummerzoeker. Dit kan van pas komen als je bijvoorbeeld gebeld bent door een telefoonnummer dat niet bekend is in jouw adresboek of waarvan je de herkomst niet weet. De nummerzoeker kan voor jou op zoek gaan en in de meeste gevallen vertellen van wie het betreffende telefoonnummer is.

 

Redenen om te zoeken

Je kunt verschillende redenen hebben om aan de hand van een telefoonnummer te zoeken naar de eigenaar van het nummer. Je bent bijvoorbeeld gebeld door een onbekend nummer en je verwacht een telefoontje van een bedrijf. Door het nummer op te zoeken, kun je zien of het afkomstig is van dit bedrijf of niet. Een andere, zeer belangrijke, reden om dit te doen is om te ontdekken of het nummer betrouwbaar is. De nummerzoeker kan jouw vertellen van wie het nummer is en of het nummer niet gebruikt wordt voor fraude of oplichting. Als dat het geval is, dan moet je het nummer direct blokkeren en niet terugbellen. Maak ook een melding bij de provider over dit telefoonnummer.

Telefoonnummers herkennen

Nederlandse telefoonnummers zijn opgebouwd uit verschillende reeksen met getallen. Als je hier een beetje kennis van hebt, dan kun je uit het nummer zelf al veel informatie halen. Een mobiel telefoonnummer is vaak eenvoudig te herkennen. Dat is een telefoonnummer die begint met de getallen 06 gevolgd door 8 andere getallen. Deze 8 cijfers zijn willekeurige getallen in een willekeurige volgorde. Het gaat hier om het abonneenummer die uniek is voor elke aansluiting. Een vaste telefoonlijn bestaat vaak uit een netnummer en een abonneenummer daarna.

 

Netnummer en abonneenummer

Een netnummer in Nederland kan niet gebonden aan een regio of wel gebonden aan een regio zijn. Een niet gebonden netnummer is een kengetal dat bijvoorbeeld gebruikt wordt voor gratis telefoonnummers die beginnen met 0800, betaalde telefoonnummers die beginnen met 0900 of bedrijven die gebruik maken van kengetallen zoals 085. De meeste netnummers zijn gebonden aan een regio. Deze netnummers bestaan dan uit 3 of 4 getallen. Grotere gebieden hebben een netnummer van 3 getallen met een abonneenummer van 7 getallen. Kleinere regio’s hebben een netnummer met 4 getallen en een telefoonnummer met 6 getallen.

 

Goed om te weten

Als er vanuit het buitenland gebeld wordt, of als je naar het buitenland belt, dan heb je ook te maken met een landnummer. Voor Nederland is dat het nummer 0031. Een landnummer begint altijd met twee keer nul, gevolgd door een getal waarmee de zone op aarde wordt aangegeven, gevolgd door 1 tot 3 getallen die het specifieke land aanduiden. Een landnummer komt altijd in de plaats van de eerste 0 van een mobiel telefoonnummer of van een netnummer dat bij het betreffend telefoonnummer hoort.